GO Organizing
praat je bij

Het verbaast mij altijd weer dat mensen het lastig vinden om nee te zeggen en zich laten leiden door de waan van de dag. Terwijl een simpel nee je al een heel eind op weg kan helpen om georganiseerd en efficiënt te werken. 

28-06-2016

NEE is ook gewoon een antwoord


We kunnen allemaal werken waar en wanneer we dat willen. Bron: Duurzame Inzetbaarheid. Dat geeft vrijheid maar vraagt tegelijkertijd ook discipline.

Anders werken
Onderdeel van het flexibel werken is het thuiswerken. Dat biedt de mogelijkheid ongestoord je beleidsnota of advies op papier te krijgen. Tenzij je het thuiswerken combineert met je papa-dag en kleinste lief jengelend aan je bureaustoel hangt, omdat ze nóg een spelletje wil doen. Daar duikt het eerste nee-dilemma op. Want in de papa-mama relatie toon je natuurlijk je goede wil. Je wilt een gezellige lieve papa zijn en tijd en aandacht besteden aan je kind. Daar is de papa-dag ook voor bedoeld, maar ja, je moest nog even wat af maken. En dan zeg je geen nee. Toch? Dat het niet efficiënt is mag duidelijk zijn. En snel wat op papier dichten in het slaapuurtje van die kleine zorgt alleen maar voor stress. 

Werken met collega's
Op kantoor is het al niet veel beter. Daar heb je te maken met collega’s. En zeg daar maar eens nee tegen! Een klein tikje op de vergaderdeur en die vliegt open. “Ik stoor toch niet?” zegt het hoofd om de hoek. Ja dus. Maar we zeggen niet wat we denken en antwoorden “natuurlijk niet”.
Ik had maar een kort vraagje” waarna je vervolgens 10 minuten in gesprek bent en de rest van de aanwezigen uitgebreid meegeniet. En zo gaat het de hele dag door. Een collega zoekt een dossier, een klant belt met een kan-niet-wachten-vraag, de administratie heeft nu je urenstaat nodig. En vergeet niet je mailtjes die binnenkomen en meteen (?) beantwoord moeten worden, telefoon die naar je wordt doorgeschakeld, whatsappjes, smsjes, tweets met ‘belangrijke’ informatie en ga zo maar door. Toch niet raar dat je geen controle meer hebt over je werkzaamheden?

Verbeter de wereld, begin bij jezelf
Nee, inderdaad, als je je laat leiden door de waan van de dag is het niet raar dat je geen controle meer hebt over je werkzaamheden. Maar zodra je begint met nee te introduceren, gaat de wereld er heel anders uit zien.

Organize!
Ondernemers die mijn hulp inschakelen willen vooral het plezier in hun werk weer terug. Zij willen niet meer die stress ervaren 'wat ze allemaal nog MOETEN'. Het enige dat ze moeten is leren NEE zeggen. En het goede nieuws is, dat gaat nog lukken ook. Door een scherpere planning van de werkzaamheden, door te leren dat beantwoording van e-mails geen prioriteit is, door notificaties uit te zetten, door weer eigen baas te worden over je agenda wordt NEE zeggen wel heel erg makkelijk. Je hebt het overzicht weer terug en kunt snel inspelen op vragen die mensen op je afvuren. “Natuurlijk kan je helpen meezoeken naar dat dossier, maar dat wordt vanmiddag, dan heb ik namelijk niets gepland staan in de agenda.”

Organiseren is te leren. Hulp nodig? Neem contact met mij op.