GO Organizing
praat je bij

Het verbaast mij altijd weer dat mensen het lastig vinden om nee te zeggen en zich laten leiden door de waan van de dag. Terwijl een simpel nee je al een heel eind op weg kan helpen om georganiseerd en efficiënt te werken. 

22-06-2015

Hoe overleef ik de zomer met bankhangende pubers?


Hoe overleef ik de rest van de zomervakantie? 

Zomervakantie

Elk jaar vind ik de zomervakantie, als werkende moeder, weer een uitdaging. En ik ben vast niet de enige. Mijn meiden zijn altijd drie weken op vakantie met hun vader, maar dan houd je toch nog zo’n vijf weken wat-zullen-we-gaan-doen-iedereen-is-met-vakantie over. Het dagritme van pubers gaat in de zomer totaal op de schop. Uitslapen tot 12 uur wordt ‘normaal’, ontbijt wordt brunch en tot het tijdstip van aankleden gaat er nog een paar uur zappend, twitterend en app-end overheen. 

Afspraken

Hoe overleef je de zomervakantie met bankhangende pubers? Afspraken maken helpt. Misschien moet je ze verleiden met iets leuks in het vooruitzicht te stellen so what? als het werkt werkt het! Wij hebben bijvoorbeeld afgesproken dat we elkaar tot twee uur ’s middags met rust laten. Dat geeft mij ruimte om ongestoord  te kunnen werken en sluit naadloos aan bij hun zomerdagritme. Gezien de aanzienlijke uren die ik thuiswerk vind ik het ook wel prettig als hun kamer een beetje op orde is. De varkensstallook is namelijk ook bij ons thuis niet onbekend. En ik betrap mezelf erop, dat het me ergert. Na wat gezucht en omhoog draaiende ogen heb ik ze kunnen overtuigen dat het best meevalt. Samen doen helpt evenals een goede Organizing methode. En daar hebben we allemaal de hele zomer plezier van! 

OrganizingTips

Persoonlijke benadering
Neem even de tijd en ga het gesprek aan met je kind. Vind uit waar je kind tegen aan loopt in haar kamer. Ze is bijvoorbeeld altijd haar oplader kwijt en baalt enorm als haar mobiel uitvalt. 

Zorg dat je een reden vindt om haar kamer te organiseren.
 
Wat gaat goed?

Er zijn zeker een aantal zaken die je kind netjes doet. Benadruk deze. De nagellakjes staan bijvoorbeeld keurig op een rij of haar bankafschriften liggen altijd op de hoek van haar bureau. Dat kan voor de rest van de kamer ook! Bied de helpende hand.

Belangrijk vóór je start
Voordat je start stem je af wat je verstaat onder ‘organiseren’. Belangrijk is, dat je kind in haar kamer kan vinden wat ze nodig heeft en ze zich thuis voelt in haar kamer. Wat jij ervaart als chaos, kan voor je kind volkomen logisch lijken.

Samen aan de slag
Maak een lijst wat je in haar kamer gaat organiseren en wanneer. Het hoeft echt niet allemaal in één keer. Bijvoorbeeld haar kast, het bureaugedeelte en het make-up gedeelte. En ga projectmatig aan de slag. Eerst het ene gedeelte, dan het andere. Zo blijft het lekker overzichtelijk en hou je er plezier in.

Geef het een naam en een plek
Zorg dat je alles een vaste plek geeft en label het. Gebruik bijvoorbeeld tijdschriftcassettes om het bureau te organiseren. Deel de cassettes in en label ze, bijvoorbeeld: tijdschriften, schoolpapieren, foto’s.
  
Start aan het begin van de schoolvakantie en je hebt de hele zomer het zonnetje in huis!