GO Organizing
praat je bij

Het verbaast mij altijd weer dat mensen het lastig vinden om nee te zeggen en zich laten leiden door de waan van de dag. Terwijl een simpel nee je al een heel eind op weg kan helpen om georganiseerd en efficiënt te werken. 

20-04-2015

Hoe georganiseerder, hoe creatiever


Dat lijkt tegenstrijdig. Hoe georganiseerder, hoe creatiever. Over het algemeen worden creatievelingen vaak geassocieerd met ongeorganiseerd, rommelig en chaotisch. Zelf houden ze dat beeld graag in stand. Ze zijn niet te organiseren, vinden ze. Organiseren betekent structuur en dat belemmert de creatieve geest. Maar dat blijkt toch een misvatting.

Logisch versus creatief    

In de linkerhersenhelft zit onze logisch denkende kant. In de rechterhersenhelft de gevoelige en creatieve kant. Ieder mens gebruikt deze helften op zijn eigen wijze. Het goede nieuws is, dat we daar zelf de controle over hebben. Je kunt dus als creatieveling best goed leren organiseren zónder dat het invloed heeft op je creativiteit. Voorwaarde is beide hersenhelften te blijven ontwikkelen.

No excuses

Het slechte nieuws is, dat je nu geen excuses meer hebt om niet te organiseren. Plannen en organiseren staan je creativiteit namelijk helemaal niet in de weg. Het betekent alleen dat je de linkerhersenhelft verder moet gaan ontwikkelen. Met plannen en organiseren.  

KISS

Starten doe je met het elimineren van kleine ergernissen die je dagelijks ervaart. Dat kan met het KISS-principe: Keep It Simple, Stupid. Vooral in de grafische branche is deze term vrij bekend. Dat moet creatievelingen dus aanspreken. Begin met simpele zaken in je omgeving.

Waar heb je last van?

Een bureau vol papier?

Stapel de papieren op en loop één-voor-één door wat het is. Categoriseer op onderwerp en berg ze vervolgens op in mappen of handel ze af. 

Teveel acties?

Bekijk welke actie het betreft en hoeveel tijd het je kost. Plan de actie in je agenda in een reële tijd (de tijd die het je werkelijk kost). 

Stapels vaktechnische bladen?

Vraag jezelf af of je die echt nog gaat lezen. Zo niet: gooi ze weg. Wil je ze nog wel lezen? Plan dan een blok in je agenda en loop in een paar uur alle tijdschriften in één keer door.

Overvolle mailbox?

Zet de mail pop-ups uit en lees je mails 2 of 3 keer per dag. Kun je een mail in 2 minuten afhandelen? Doen! Zo niet: plan de mail als actie in je agenda.

Administratieve rompslomp?

Begin eens met verschillende kleuren ordners. Groen voor de bedrijfsadministratie, rood voor personeel, blauw voor privézaken. Overzichtelijk en snel te vinden.

Social Media verslaafd?

Loopt de tijd die je aan Social Media besteedt vaak uit? Zet de timer op je smartphone aan en stop met surfen zodra de zoemer gaat. Zo hou je je ‘verslaving’ in de hand.

Geef je creatieve geest de ruimte

Zorg dat je werkplek en werkomgeving op orde zijn en ervaar rust en ruimte in je hoofd. Dan pas komt er mentale ruimte vrij in de prettig gestoorde geest om creatief en succesvol los te barsten. 

Organiseren is te leren!