GO Organizing
praat je bij

Het verbaast mij altijd weer dat mensen het lastig vinden om nee te zeggen en zich laten leiden door de waan van de dag. Terwijl een simpel nee je al een heel eind op weg kan helpen om georganiseerd en efficiënt te werken. 

27-01-2015

Eerste hulp bij infobesitas: digitaal detoxen


Wist je trouwens dat werknemers in de huidige tijd net zoveel informatie ontvangen per dag als werknemers in 1900 in heel hun leven? Juist. Tijd voor actie. 

DIGITALE DETOX TIPS

Filteren

Begin eens met het filteren van informatie. In welk specifiek onderwerp ben je geïnteresseerd? Ga gericht op zoek en laat je niet afleiden door niet-relevante informatie. Als je googelt is het handig om een mapje te maken in je favorieten en daarin de links met de informatie te plaatsen. Zo kun je in een uurtje informatie vergaren en op een later tijdstip rustig teruglezen.

Nieuwsbrieven afmelden

Als je ze nou toch nooit leest, meld je dan gewoon af voor een nieuwsbrief. Wel geïnteresseerd, maar je wilt ze lezen op een tijdstip dat het jou uitkomt? Werk dan met regels. Een handige tool in Outlook.

Sporten

Sporten, zingen of een hobby uitoefenen waarbij je je handen gebruikt in plaats van je hoofd, dat helpt je je geest te verzetten. Je krijgt weer ruimte in je hoofd en je bent minder gestrest om wat je ‘gemist’ hebt.

Notificaties uit

Twee of meerdere dingen tegelijk doen werkt niet. In ieder geval niet als je je studie of je werk goed wilt doen. Het helpt notificaties uit te zetten: e-mail, FB, LinkedIn of WA. Zo kom je niet in de verleiding erop te kijken of te reageren.

Zet je mobiele klok aan

Neem gerust de tijd voor het ophalen van informatie, maar ga er niet oeverloos mee door. Voor je het weet is het drie uur later. Surfen, berichten van vrienden lezen of filmpjes bekijken, doen! Zet alleen even je timer aan. Zo dwing je jezelf op tijd te stoppen.

Vaste tijdstippen

Plan een paar momenten per dag in om je social media, e-mail of het nieuws te volgen. Dat geeft rust. Het feit alleen al dát je erop gaat kijken is een geruststellende gedachte en helpt je geconcentreerd je taken af te werken. Ook heel fijn als je op vakantie bent. Kun je tenminste lekker genieten tussendoor.

Gebruik de aan/uit knop

Doe eens gek en zet alles uit. Gewoon uit. Geen TV, radio, mobiele telefoon, laptop, tablet. Dan ben je pas echt aan het digitaal detoxen. Laat familie en wat goede vrienden en bekenden weten dat je een dagje offline bent. Ga iets doen wat op je bucketlist staat en ervaar een leven zonder hectiek. Ik doe het regelmatig. Dagje digitaal detoxen. Heerlijk die rust en de energie die je ervoor terugkrijgt is fantastisch.

Infobesitas serious business

Denk niet te licht over Infobesitas. Juist met die bulk aan informatie die dagelijks op ons afkomt is selectief omgaan met informatie en efficiënt omgaan met tijd een must. Kom je maar niet los van die mobiele telefoon? Wacht er werk op je, maar blijf je hangen in het oneindig checken van je social media berichten? Dan is het tijd voor actie. Begin eens met bovenstaande tips. Heb je vragen of mijn hulp nodig? Mail of bel gerust.