GO Organizing
praat je bij

Het verbaast mij altijd weer dat mensen het lastig vinden om nee te zeggen en zich laten leiden door de waan van de dag. Terwijl een simpel nee je al een heel eind op weg kan helpen om georganiseerd en efficiënt te werken. 

05-01-2015

Stop met voornemen, start met doen


Vaak is de weerstand groot om aan een lastige klus te beginnen. En de verleiding om uit te stellen is dan groot. Ik loop twee keer in de week hard en elke keer als ik ga voel ik weerstand. Ik start altijd met frisse tegenzin. Al gauw kom ik in de flow van het hardlopen. Dan lijkt het bijna vanzelf te gaan. Eenmaal terug voel ik me energiek en fit. Ik ben dan zo trots als een pauw, dat ik het weer geklaard heb.

No excuses

Verzin 10 excuses, er zit altijd wel één overtuigend excuus bij om die lastige klus niet te doen. En dan ben je om. Want zie je wel, al die andere zaken zijn echt véél belangrijker. NOT. De stress schiet er pas echt in als de deadline dichterbij komt. Opeens blijkt het werk, dat voorheen helemaal geen haast had, urgent geworden te zijn. HELP.

Start met doen

Start gewoon eens met een ToDo lijstje wat wel werkt. Hang achter elk ToDo’tje concreet een datum, tijdstip en hoe lang je denkt ermee bezig te zijn. Vervolgens zet je de actie in je agenda. Zo heb je in één keer het overzicht, is het item van je ToDo lijstje af (anders wordt het behangpapier) en is het uit je hoofd. RUST.

Start slim

Start first-thing-in-the-morning met de klus waar je het meest tegenop ziet. Als je er aan het eind van de ochtend mee klaar bent, gaat de energie door je lichaam stromen. YES! Dat heb je toch maar even mooi gedaan. En vergeet vooral niet te genieten van het resultaat. Dat motiveert om door te gaan.

Start simpel

Is je klus of taak te groot, te veel of te ingewikkeld? Begin met kleine stapjes. Pak er één onderdeel uit wat je moet uitzoeken, na moet bellen of bespreken. Ga daarmee aan de slag, handel het af en begin aan het volgende onderdeel. Stapsgewijs komt de voltooiing van je klus dichterbij. 

Start met structuur

Een structuur geven aan je dag helpt zeker om uitstelgedrag te vermijden. Ondernemers kunnen wat makkelijker hun eigen tijd indelen. Maar daar schuilt ook een gevaar in. Te veel vrijheid geeft weinig houvast. Structuur aanbrengen in je agenda helpt je zinvol de dag door te komen. Plan bijvoorbeeld een uurtje Social Media in, blok tijd af voor acquisitie, houd rekening met je administratie en plan tijd in voor klussen. Daarmee dwing je jezelf de minder leuke taken af te werken.

En kom niet met het excuus “Ik ben een chaoot”, want organiseren is gewoon te leren.