GO Organizing
praat je bij

Het verbaast mij altijd weer dat mensen het lastig vinden om nee te zeggen en zich laten leiden door de waan van de dag. Terwijl een simpel nee je al een heel eind op weg kan helpen om georganiseerd en efficiënt te werken. 

28-12-2014

Nederland valt massaal over Facebook heen. Wat zijn de alternatieven?


Hoe verder?

Om alles te verwijderen en incognito verder te gaan is een illusie. Big Brother will keep on watching you. Google+ is nog een graadje erger. Die mogen zelfs je e-mail lezen. Het begint allemaal bij nadenken wat je post. Jij bent en blijft de baas over je eigen content. Klinkt logisch, maar blijkt toch vaak lastig in het echie. Iedereen kent wel gênante naaktfoto’s of dronken vakantiekiekjes. Je moet er toch niet aan denken dat die opduiken in een (pornografische) advertentie?

Klaar met FB? Wat dan?

Er bestaan wel wat alternatieven die (nog) niet aangetast zijn door het marketinglandschap.

Seen.is

Is een IJslandse community, opgericht door de Amerikaan Chris Kitze. Vanwege de veel betere privacywetgeving in IJsland dan in de VS is besloten het bedrijf naar de Noordse regio te verhuizen. Deze community lijkt het meest op Facebook. Er zit zelfs een aantal extra’s in, zoals het uploaden van muziek, een Blog en een Forum. Het bedrijf heeft op het moment ruim 60.000 leden. Een schijntje vergeleken bij Facebook met 1,3 miljard leden wereldwijd. Maar zoals we weten kan het snel gaan…. Probeer het eens uit: www.seen.is  Ik ben benieuwd naar je ervaring.

Ello

Opgericht door Amerikaanse techneuten, die zich ergerden aan het almachtige Facebook. Met name hoe Facebook omgaat met de gegevens van gebruikers. Ze zeggen er zelf over: “a simple, beautiful and ad-free social network”. En inderdaad, geen advertentie te bekennen. Maar ik vind het wel heel erg kaal, karig, saai. De oprichters wilden een statement maken en dat is gelukt. Een tegenhanger voor Facebook. Of mensen massaal overstappen naar Ello valt nog te bezien. De bèta-versie helpt niet echt om er makkelijk mee om te gaan. Check ook eens Ello en deel je ervaringen.

LiveCrew

Ook vanuit Nederlandse hoek is een tegengeluid gekomen. LiveCrew is “een Nederlands non-profit social netwerk van Marvels Media, internet-pionier en softwareontwikkelaar.” Op dit netwerk ben je niet verplicht je echte naam te vermelden in je profiel. De keerzijde daarvan is dat vrienden en bekenden je niet vinden. Begin 2015 gaan ze in een campagne mensen adviseren om toch hun echte naam te gebruiken. Wat overigens opvalt in de privacy regels is dat ze geen Amerikaanse preutse regeltjes hanteren en alle 18+ zaken mogen mits “alleen voor vrienden”. Wat zijn jouw ervaringen met https://livecrew.nl? Laat maar weten. 

Heb je vragen of wil je ervaringen delen die je hebt met bovengenoemde online netwerken? Laat het mij weten en stuur een mailtje