GO Organizing
praat je bij

Het verbaast mij altijd weer dat mensen het lastig vinden om nee te zeggen en zich laten leiden door de waan van de dag. Terwijl een simpel nee je al een heel eind op weg kan helpen om georganiseerd en efficiënt te werken. 

14-11-2014

De hybride-ondernemer is in opkomst


Zelf ben ik ook zo begonnen. Als hybride-ondernemer. Gestart naast mijn baan met een eigen bedrijf. En ja, ik heb me ook weleens afgevraagd, waarom eigenlijk?

Energie

Om te beginnen krijg je enorme energie van het ondernemerschap. Iets doen wat je ècht leuk vindt. Wie wil dat nou niet? En die energie neem je ook mee in je vaste baan. Iets waar je goed in bent, wat best leuk is, maar wat je al een tijdje doet en waar de spirit een beetje uit is.

Passie belangrijk, geld noodzakelijk

Die ondernemerspassie is natuurlijk geweldig en dromen over succes, wie doet dat nou niet? Maar de schoorsteen moet natuurlijk wel gewoon blijven roken. En als klanten jouw fantastische ideeën (nog) niet als het ei van Columbus zien, dan is toch handig als je wat zekerheid achter de hand hebt.

Onrust

Twee banen tegelijk is bepaald geen sinecure. Het vereist organisatietalent. Om te beginnen moet je zorgen dat er een duidelijke scheiding is. Scheiding van werkzaamheden. Dus niet even snel een mailtje aan je klant versturen als je bij je baas op kantoor zit. Dat geeft alleen maar onrust.

Organiseer je banen

Duidelijkheid is het toverwoord en balans vinden is de uitdaging. Tips.

  • Kies vaste dagen waarop je je ondernemerschap uitoefent en waarop je bij je baas werkt.
  • Splits je werkzaamheden. Werk met twee verschillende mailboxen, laptops, agenda’s en telefoons.
  • Zet je ‘out-of-office’ reply aan, met daarin een duidelijke vermelding wanneer je wèl bereikbaar bent. Dat schept duidelijkheid voor jouw klanten en (interne) klanten bij je baas.
  • Maak een planning van werkzaamheden voor beide banen. Zo heb je snel overzicht wat je nog moet doen en wat je prioriteiten zijn. Stel je jezelf en je baas niet teleur.   
  • Doe geen werkzaamheden voor je eigen bedrijf in de tijd van de baas. Dat is verwarrend en stressvol. Schiet je iets te binnen? Plan het direct in je eigen-bedrijf-agenda en het is uit je hoofd.
  • Zorg dat je het thuis geregeld hebt. Maak afspraken met je partner als je kinderen hebt. Wie haalt ze op van school? Wie kookt vanavond? Wie gaat naar de ouderavond? Je hoeft echt niet alles samen te doen.
     

Triple-A-status

Haal zo veel mogelijk voordeel uit het feit dat je een hybride-ondernemer bent. Lekker switchen van ondernemer naar werknemer en vice versa. Dat houdt het leuk en spannend. En so what, werk je wat meer uurtjes. Niks mis mee. Ga voor de triple-A-status: Ambitieuze ondernemer, Authentieke werknemer, Allerliefste mama/papa. Is mij heel goed bevallen.